Deze website wordt niet meer geüpdatet. Voor info en praktische tips over omgaan met taal en diversiteit, ga naar www.diversiteitspraktijk.be

Fotostrip 'Thuiszorg. Ook iets voor jou?'

 

Fotostrip 'Thuiszorg. Ook iets voor jou?'

OCMW Gent

OCMW Gent ontwikkelde een fotostrip over thuiszorg. Via herkenbare foto's willen ze laagtaalvaardige senioren informeren over thuiszorg.

Els De Ganck van OCMW Gent vertelt:

We merkten dat anderstalige senioren van de eerste generatie vaak te weinig Nederlands kennen om zich te informeren over de mogelijkheden binnen Thuiszorg. Onderzoek leerde ons dat je door verouderingsproces en ziekteprocessen vaak terugvalt op je moedertaal. Daarnaast zijn migranten van de eerste generatie vaak ook analfabeet in eigen taal. 

Via de fotostrip kunnen hulpverleners beter communiceren met laagtaalvaardige anderstaligen.

We hebben met de fotostrip bewezen dat het mogelijk is om mensen op visuele wijze te informeren. De aanwezigheid van taal is herleid tot een minimum.

De foto's zijn gemaakt in een herkenbare context. De tekstballonnen zijn gevuld met pictogrammen, om de boodschap van de spreker te verduidelijken.

De strip gaat over onderwerpen die vaak onbekend zijn bij de doelgroep.
Bijvoorbeeld

  • Wat is diabeteseducatie?
  • Wat is een personenalarm?
  • Welke beroepen bestaan er in de Thuiszorg? 

De fotostrip is een realisatie van OCMW Gent en het Intercultureel Netwerk Gent, samen met de anderstalige senioren. Sclera verzorgde de pictogrammen.

Je kunt de fotostrip downloaden en bestellen via

Terug naar goede voorbeelden

Share/Save/Bookmark